מידע למשרדי תכנון – שאלות ותשובות בתחום בטיחות אש ונגישות

נפגשנו לשיחה עם מאיר הראל, הנדסאי בנין ממונה בטיחות מוסמך בהתמחויות: אש, בניין, בטיחות בעבודה ומורשה נגישות   מתו"ס (מבנים, תשתיות וסביבה), על העבודה המשותפת לצד אדריכלים ומעצבים, בפרויקטי בניה חדשה ובשיפוצים.  

מאיר, מהם הממשקים שבהם אדריכלים ומעצבים נעזרים בך?

מלווה פרויקטים בכל הקשור להיתרי בניה ורישוי עסקים,  בייעוץ ובתכנון של היבטי הבטיחות, כיבוי אש , נגישות מבנים וסביבה כבר משלב התכנון.

מדוע חשוב לשלב את יועץ הבטיחות כבר משלב התכנון הראשוני?

יועץ בטיחות / בטיחות אש / נגישות מכין פרוגרמת דרישות תכנוניות היכולות להשפיע על התוכנית האדריכלית, כך שהמצב הנכון והאידאלי הוא לערב אותו מוקדם ככל האפשר.

בהמשך, עם הגשת התוכניות לוועדה לתכנון ובנייה, לרוב הועדה מתנה את היתר הבניה בקבלת חוות דעת כיבוי והצלה, אישורי בטיחות, אישור יועץ נגישות.

יחד עם זאת, גם אם מוציאים החלטת ועדה שמדלגת על אישור כיבוי אש ומורשה הנגישות, אך נזכרת בהמשך,  מאוד חשוב להכניס את היועצים בשלב התכנון ולא לרוץ להיתר גרמושקה סופית ללא יעוץ כיבוי אש ונגישות, כי לפעמים המידע של היועצים הללו יכול להשפיע על הצורה הגיאומטרית של הבניין. למרות שכבר יש היתר, צריך לחזור לשולחן השרטוט, לתקן את התכנון אשר אינו מתאים, וגרוע מזה – אם הפרויקט כבר בבנייה, לעיתים נדרש גם לבצע התאמות בינוי הגוררות עלויות משמעותיות ועיכוב בלוח הזמנים.  שינויים בהיבט בטיחות ונגישות בשלב התכנון עלולים להיות: תוספת גרם מדרגות , תוספת פתח/דלתות , תוספת מעלית , הגדלת רוחב מדרגות ועוד . אלו שינויים מהותיים וללא אותם שינויים התוכניות לא יאושרו בכבאות . בתכנון מוקדם ומשכיל ניתן להגיע לפתרונות ולחסוך

תוכל לתת דוגמאות לחשיבות הכנסת היועץ בשלב התכנון?

באחד הפרויקטים לו אני מייעץ בימים אלו, אולם תפילה בקומה א', תוכנן למבנה גרם מדרגות אחד. אבל בהתאם לכמות האנשים שאמורים להתקהל במקום, הבנתי שנדרשים שני פתחים. המידע הזה שינה את התוכניות, היה צורך לחשוב על הירידה לקומת הקרקע ולתכנן מדרגות החירום.

דוגמא שניה היא בית אריזה עם קומת גלריה במרכז הארץ, שבו תוכנן תא שירותים נגיש בקומה א', דבר המחייב התקנת מעלית. בעקבות המלצה שלי העבירו את תא השירותים הנגיש לקומת הקרקע  וחסכו ליזם את הצורך בהוספת מעלית.

ומה אם  מזמין/ יזם העבודה לוחץ להתקדם ללא היתר?

קורה לא פעם שיזמים נוטים לרוץ קדימה ולומר למתכננים שיטפלו בהיתר מאוחר יותר. אבל בסוף הדבר עלול לגרום יותר ליזם ליותר נזק מתועלת כיון שהוא עלול להידרש ולשאת בעלויות נוספות של עבודה ועיכובים שיגרמו עקב ביצוע לא תקין ותקני.

לדוגמה, בפרויקט שלוויתי, בפנימייה במרכז הארץ, נדרש חדר לינה נגיש הכולל מקלחת ושירותים נגישים. אלא שהקבלן עבד ללא תוכניות ובנה תא שירותים ומקלחת במידות הקטנות לדרישות התקן, ומאחר ולא  יכולתי לאשר את התא, בסופו של דבר היה צורך לפרק ולבנות מחדש.

עד כמה המתכננים בקיאים בהנחיות בעצמם?

יש מתכננים אשר יודעים להביא בחשבון שיקולי תכנון של נגישות ובטיחות אש, אבל עדיין יכולים להיות היבטים מקצועיים אותם המתכננים לא הכירו, והם עלולים להוביל לטעויות בתכנון האדריכלי.

לדוגמה בפרויקט של מבנה תעשייה בגודל של 7,000 מ"ר בשדרות, תוכננו לבניין יציאות באמצעות תריס גלילה. אולם כיון שבהיבט של כיבוי, תריס גלילה אינו נחשב כפתח יציאה, נדרש להוסיף לתוכנית מס' פתחי יציאה בעלי דלתות כנף.

ומה קורה בבנין קיים אותו אנו רוצים לשפץ?

גם  כשרוצים לשפץ בית או משרד,מאוד חשוב לערב יועצים רלוונטיים כגון יועצי נגישות ובטיחות אש, כבר בשלב התכנון. זאת בכדי לקבל הנחיות הן לגבי עמידה בדרישות הכיבוי וההצלה, והן לגבי הסנכרון מול המערכות הקיימות כבר בבניין.

השינויים שעורכים בחלק מחללי הבניין, עלולים לפגוע במערכות המותקנות בו ובפרט לשבש את פעולתן התקינה של מערכות כיבוי האש השונות כגון : גילוי האש, מע' הכיבוי האוטומטי, עמדות הכיבוי, מיזוג האוויר ועוד. גם אם משפצים רק קומה אחת או חלק מקומה, עלולות להיות לכך השלכות על כל הבניין, ועלולים להיגרם נזקים גם לקומות האחרות ולשכנים מהצדדים. יועץ כיבוי האש והבטיחות מכין תוכנית עבודה למשפץ ומבצע פיקוח עליון בביצוע.

חשוב להבין, שהחברה המשפצת מתקינה בחלל הספציפי גלאים ומתזים, ועורכת בדיקות תחזוקה משלה. אבל כיועץ, אני דואג גם לאינטגרציה – הסנכרון עם המערכות הקיימות בבניין. בהתאם לגודל והיקף השיפוץ לעיתים נדרשות בדיקות מעבדה של גורם מקצועי בלתי תלוי אשר מוודא שכל המערכות – החשמל, מיזוג האויר, המתזים וגילוי העשן מסונכרנות עם המערכות הראשיות של הבניין, כך שבזמן אמת מערכות החירום של כל הבניין, לרבות באזור השיפוץ, אכן יפעלו.

בבניין חדש לאכלוס – ניתן אישור כיבוי אש לשטחים הציבוריים, אך האישור אינו כולל את כל אחד מהחללים האחרים המיועדים להשכרה – ובחלקם למסחר ולמשרדים. לרוב השוכרים נעזרים במתכננים שלא תמיד בקיאים בדרישות של כיבוי האש ועלולים לתכנן שינוי  אשר לא יקבל את אישור הכבאות, למשל בשל שימוש בחומרים על בסיס פלסטי, שאינם עמידי אש. במצב שבו יש בניין חדש ובחלק ממנו מבצעים התאמות לשוכר, נדרש להכין תוכנית כיבוי אש לחלל המושכר, שכן היעדרה תוכנית מקצועית עלול להוביל לטעויות בביצוע ולעיכובים באיכלוס.

מה לגבי בנייני מגורים בהם לא נדרשת תוכנית כיבוי אש?

יש סוגים של בניינים שעבורם לא נדרש אישור כיבוי אש, לדוגמא: בניין מגורים בגובה של עד 4 קומות, וכן תוספות בניה קטנות, בית צמוד קרקע וכו'.

במצבים אלו, הועדה לתכנון ובניה מבקשת חוות דעת של יועץ בטיחות בלבד, ולא נדרשת חוות דעת של כיבוי והצלה.

ניקח לדוגמא צמוד קרקע משפחתי או דו משפחתי הנכנס לקטגוריה הזו. לרוב בבתים צמודי קרקע נדרשים גלאי עשן בחדרי השינה, גלגלון כיבוי אש, מנעולי פרפר, אישור חשמל, אישור גז ומטף, ויש אדריכלים הלקוחים על עצמם את סימון אמצעי כיבוי האש בתוכנית המוגשת לוועדה להמשך ההיתר.

אלא שלעיתים יש בתים צמודי קרקע בהם נדרשת התייחסות נוספת שהאדריכל אינו מכיר, מעבר גלגלון וגלאי עשן בחדרי שינה ולסימון של המטף.

לדוגמא: כשיש בית העשוי מחומרים שאינם עמידי אש (בניה קלה), מדרגות עץ לקומה א', קמין בסלון, מרתף בגודל 140 מ"ר ומעלה ועוד, התקנות מוסיפות דרישות שהאדריכל לא סימן בתוכנית. וזה מצב שעלול לסכן חיי אדם.

נניח שמשפצים משרד ולא דואגים לאישור כיבוי אש, מה יכול לקרות?

כאשר קיימת פוליסת ביטוח לבניין / לעסק, היא תקפה רק אם קיים אישור כיבוי אש לנכס / לעסק. לכן אם בוצע שיפוץ לבנין, על מחזיק המקום/ העסק, לדווח לכבאות על כל שינוי במבנה ולערוך ביקורת ע"י כיבוי והצלה.

ללא חידוש אישור כיבוי אש לבניין / לעסק, פוליסת הביטוח לא תהיה תקפה, ובמקרה של שריפה מחזיק המקום לא יקבל פיצוי מהביטוח.

אז מהן ההמלצות שלך בהיבט הבטיחות, למעצבים, אדריכלים בונים ומשפצים?

אני מציע למשרדי אדריכלים ומעצבים ל"אמץ" יועצים קבועים לנגישות, בטיחות, חשמל, מים, פיתוח וכו'. כאשר יש "יועץ בית" המתכננים יכולים לקבל ייעוץ שוטף על הרבה סוגיות המתעוררות בשלב התכנון.

בנוסף, חשוב גם לוודא שיועץ כיבוי האש הוא אכן יועץ מקצועי המוסמך לתחום, ולהבין שאם הועדה דורשת חוות דעת בטיחות, לא כל יועץ כיבוי אש עוסק גם בבטיחות המבנה.

אני מציע לפנות ליועץ כיבוי האש והנגישות כבר בשלב התכנון הראשוני, להכניס אותו להיות חלק מהתכנון, לקיים ישיבות זום אחת לשבוע-שבועיים עם היועצים לבדוק בהן את ההתקדמות,

ולא להסתפק במידע שהיזם / בעל העסק אומרים, אלא להתעקש ולקבל הנחיות כתובות מהועדה לתכנון ובנייה.

בשלב סיום הבניה יועץ בטיחות האש מאשר את ההתאמה ההתקנות לתוכניות כיבוי ומעביר את כל האישורים לכבאות ומזמינם לביקורת אכלוס. בהיבט הנגישות, לאחר בדיקת הבניין ניתן אישור נגישות ללאכלוס

 

הערה: המידע המוצג כאן ניתן כשרות למשרד ניהול פרויקטים במרכז הארץ, על מנת לסייע ללקוחותיו

מאיר הראל

הנדסאי בנין- יועץ בטחות/כיבוי אש ונגישות